WhatsApp
TR   |   EN
  Whatsapp Destek
  +90 212 234 39 86
BLOG
Diğer Blog Yazıları
Soğutma Sistemi Çeşitleri

Soğutma sistemi çeşitleri havalı soğutma sistemi ve sulu soğutma sistemi olmak üzere 2 çeşide ayrılmaktadır. Örneğin meyvelerin saklanma deposu ve balıkların muhafaza edilmesi için soğutma sistemini ele alalım. Bazı gıda ürünleri sıfır derece ve üzerinde muhafaza edilirken bazıları da eksi derecelerde muhafaza edilmelidir. Bunun için de her ürüne göre belirli bir soğutma teknolojisi gereklidir.

İşletmeler İçin Soğutma Sistemleri

Soğutma sistemi çeşitleri olarak eskiden en yaygın olanları buzdolabı, dondurucu, su sebili olarak kullanılmaktaydı. Fakat günümüzde bu durum biraz daha farklılaşmış ve işletmenin ihtiyaçları bazı doğrultularda değişmeye başlamıştır. Küçük işletmelerde ve büyük işletmelerde soğutma sistemi işletmelere göre kullanılmaya başlanmıştır.

Kullanılan soğutma sistemleri, yalnızca soğuk alanda saklanması gereken gıdaların muhafazası amacıyla kullanılması gerektiği yanlış bir düşüncedir. Günümüzde artık açık alanlarda bile soğutma sistemi kurulumu mevcuttur. Soğutma sistemi çeşitleri olarak şarküteri dolapları, soğuk odalar, tatlıcı dolapları şeklinde kategorilere ayrılır. Büyük soğutma tesisleri, daha önce kurumsal firmalarda kullanımı daha yaygındı. Fakat artık küçük işletmeler de kullanmaya başlamıştır.

Soğutma Sistemleri Çeşitleri Hangi Alanlarda Kullanılır

Soğutma sistemleri çeşitleri küçük işletmeler ve büyük işletmeler dahil olmak üzere, günlük yaşamda da kullanılmaktadır. Kullanım alanları;

1 - Alışveriş merkezleri reyonları, market ve şarküteri reyonları

2 - Hastane laboratuvarları

3 - Kimyasal madde ilaç endüstrileri

4 - Metal döküm imalathanesi

Gıda üretim endüstrileri olarak; Cafe, restoran, Pastane, Pasta ve tatlı üretim yerleri, Et kesim ve depolama işletmeleri, Dondurma fabrikaları, Otel mutfakları ve işletme mutfakları, Süt ve süt ürünleri üretim tesisleri vb. yerlerde

Ayrıca soğuk hava deposu yerleştirilen alanda işletmenin iç yapısıyla ilgili olarak soğutma sisteminin özelliği baz alınır.

Soğutma Maddeleri

Soğuk hava deposunda düşük sıcaklıkların oluşumunu sağlayan maddelere soğutma gazları (soğutma maddeleri) denir. Bu maddeler buharlaşma sıcaklığı bakımından yüksek olmakla beraber, kompresörde sıkıştırıldığı zaman basınç ve sıcaklık değerleri artar. Ayrıca kondenser denen dış ortamda konumlandırılan ısı değiştiricilerin de sıcaklık değerleri alınır ve evaporatörde basınç düşürülerek genleştirilmektedir. Genleşen soğutma maddesi, üfleme fanları sayesinde ortam ısısını içine alarak soğuma olayını gerçekleştirir.