WhatsApp
TR   |   EN
  Whatsapp Destek
  +90 212 234 39 86
BLOG
Diğer Blog Yazıları
Chiller Soğutma Sistemleri Çalışma Prensibi

Temel olarak Chiller soğutma sistemleri bileşenleri incelendiğinde kompresör, sistemdeki en önemli malzeme olarak kendini gösterir. Güncel ve modern tasarımlı soğutma sistemlerinde sıklıkla kullanılan kompresörler, vidalı kompresörlerdir. Yüksek verimli ve uzun ömürlü olmalarına rağmen oldukça karmaşıktırlar. Herhangi bir teknik arıza durumunda teknik servis yardımı ile bakım ve onarımı yapılabilir. Kompresörler kadar önemli olan diğer malzemeler evaporatör kondenser ve elektronik genleşme valfidir. Evaporatör, cihazdan çıkan sıcak suyun belli bir ölçüye göre soğutulduğu yerdir. Evaporatörde Freon gazı buharlaştığında suyun sıcaklığı düşer ve su istenilen sıcaklığa soğutulur. Evaporatörde Freon gazı ve suyun dolaştığı iki bağımsız oda vardır. Su ve freon gazı bu odalarda farklı şekillerde dolaştığı için fiziksel olarak birbirleriyle karışmazlar. Ancak asıl amaçları, ısı enerjilerini birbirlerine aktarmaktır.

Chiller Soğutma Sistemlerinde Froen Gazı

Kondansatör, evaporatörde aşırı ısıtılmış bir duruma buharlaştırılan Freon gazını yeniden soğutan, yoğunlaştıran ve yoğunlaştıran bir sistem malzemesidir. Kondenserler iki kategoriye ayrılır: hava soğutmalı ve su soğutmalı. Hava soğutma fonksiyonlu ekipmanlarda Freon gazı, fan yardımıyla kondenserden geçen hava ile soğutulur. Su soğutmalı bir kondenserde, kondenserden gönderilen su yardımıyla Freon gazı soğutulur. Bilinen başka sistem malzemeleri, odalar ve genleşme vanaları vardır. Genleşme valfi, kurulu ekipmandaki termodinamik koşulları sürekli olarak izler ve evaporatöre mümkün olduğunca fazla Freon gazı verir ve soğutma sistemini beklenen seviyede kontrol eder.

Chiller Soğutma Sistemleri Nedir?

Genel olarak chiller olarak bilinen su soğutucuları, merkezi iklimlendirme sisteminden ayrılmış bir gruptu. Bu ise iklimlendirme bölümünün en önemli parçasıdır. Chiller soğutma sistemi, büyük kapasite altında çalışan soğutma sistemi ve ekipmanlarıdır. Bu soğutma sistemleri ve ekipmanları, soğutma cihazında dolaşan su için üretilir. Chiller soğutma sistemlerinin kullanım alanları;

1 - Büyük alışveriş merkezleri,

2 - Endüstriyel amaçlı kurulmuş fabrikalar,

3 - Hastaneler,

4 - Ticari merkezler

vb. olan büyük ve yoğun yerlerde soğutma amaçlı olarak chillerler tercih edilmektedir.

Chiller Soğutma Sistemleri Çeşitleri

Chiller soğutma sistemleri iki gruba ayrılır. Bunlar;

1 - Hava soğutmalı

2 - Su soğutmalı

şeklindedir. Hava soğutmalı ve su soğutmalı sistemler ne işe yarar açıklayalım.

Hava soğutmalı: kondenser kısmı hava soğutmayı benimser. Chiller'in yapısı gereği dış ortama kurulmalı ve atmosfere açık olmalıdır.

Su soğutmalı: Öte yandan, chiller'de, kondenser kısmı su soğutmayı benimsediğinden, genellikle binaya kurulum için daha uygundur. Chiller soğutma sistemi, soğutma işlemini Freon gazı yardımıyla gerçekleştirir. Bu nedenle temel soğutma prensibi ve termodinamik özellikleri diğer iklimlendirme sistemleri ile hemen hemen aynıdır. Tamgüç panel ve soğutma olarak sizlere en iyi hizmet garantisini vererek, chiller soğutma sistemi hizmeti veriyoruz.