Gıda endüstrisinde ürünlerin daha uzun süreli saklanması ve bozulmaması için soğutma yöntemleri kullanılmaktadır. Soğuk hava depoları gıda ticareti yapan firmalar için oldukça önemlidir. Soğutma yoluyla muhafaza tekniği insanlığın ilk yıllarından bu yana kullanılan bir sistemdir. Soğutma depoları, ürünleri uzun süreli muhafaza etmek için onları dış sıcaklıklardan ve etkenlerden koruyarak ürünlerin tazeliğini korumasını sağlar. Bu depolarda ürünlerin biyolojik yapılarının bozulmaması için endüstriyel cihazlar ve gerekli malzemelerle yapay bir ekoloji sistemi oluşturulur.
Soğuk Hava Depoları çoğunlukla endüstriyel
işletmeciler tarafından kullanılan ve Türkiye başta olmak üzere dünyanın pek
çok yerine ürün gönderen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Tokat soğuk
hava deposu ile ürünlerinizi uzun süre saklayıp ve muhafaza edebilirsiniz.
Soğuk hava depoları kullanım amacına göre de değişmektedir.
Bu nedenle soğuk hava depolarının 3 farklı çeşidi vardır.
·
Kısa Süreli Soğutma için kullanılan soğuk hava
depoları,
·
Uzun süreli soğutma için kullanılan soğuk hava
depoları,
·
Dağıtım ve sevkiyat amacıyla kullanılan soğuk
hava depoları.
Soğuk hava depolarında meyve, et ve et ürünleri, sebze,
balık, süt ürünleri, eczane malzemeleri, hastane malzemeleri uzun süre
saklanabilir. Fakat her depo her ürün için aynı özellikte değildir. Depolarda
saklanacak ürünlere göre soğukluk ve nem dengeleri değişkenlik gösterir. Genel
olarak soğuk hava depolarında değişmeyen bazı özellikler vardır.
·
Odaların içerisinde mutlaka poliüretan dolgulu
sandviç paneller kullanılmalıdır.
·
Oda zeminlerinde Plywood kaplamalı panel
kullanılmalıdır.
·
Paneller gerektiğinde demonte edilebilmelidir.
·
Odanın içerisinden kullanılan aydınlatma
ürünleri mutlaka ısıya dayanıklı ürünler olmalıdır.
·
Soğuk hava deposunun kapısı kaliteli olmalı,
kapı kenarlarında ise silikonlu lastikler kullanılmalıdır.
·
Soğuk hava depoları bulunduğu bölgenin üretim
alanlarına yakın mesafede olmalıdır.
·
Soğuk hava depoları mümkün oldukça büyük ve
geniş hacimli olmalıdır.
·
Odaların koridorları ürünlerin kolay taşınması
ve boşaltılması için geniş olmalıdır.
·
Ürünlerin taşınması için yeterli ekipman
bulunmalıdır.
·
Soğutma sistemleri ürünler için yeterli
özellikte olmalıdır.
·
Soğutma makineleri ve ekipmanları kapasite
bakımından yeterli olmalıdır.
·
Soğuk oda depolarında kullanılan malzemeler, CE
belgeli olmalıdır.
·
İçerisinde tüketim ve kullanım ürünü muhafaza
edildiği için malzemeler asla insan sağlığına zarar veren malzemelerden
oluşmamalıdır.
·
Depolar düzenli aralıklarla temizlenmeli, her
zaman hijyen bakımından temiz olmalıdır.
Depoda muhafaza edilen ürüne göre değişen sıcaklık
dereceleri, soğuk hava depolarının en önemli özelliğidir.
Serin Depolama Derecesi: 8 – 15 Derece
Soğuk Depolama Derecesi: 2 – 8 Derece
Buzdolabı Depolama Derecesi: -4 ila 2 Derece
Donuk Depolama Derecesi: 0 ila –25 Derece
Şoklama Derecesi: -25 ila –40 Derece
·
Et Ürünleri: 0 ile -1,7 Derece
·
Süt Ürünleri: 0 ile +5 Derece
·
Yumurta: -2,5 ile +2 Derece
·
Su Ürünleri: -5 Derece
·
Hamur Ürünleri: -16 ile -20 Derece
Soğuk hava depoları, taze meyve ve sebzeler, tıbbi ürünler,
hayvansal ürünler gibi çabuk bozulabilir malzemelerin uzun süre muhafaza
edildiği odalardır. Tokat soğuk hava deposu kullanım açısından size pek
çok kolaylık sağlamaktadır.
Tüketiciye her dönem taze meyve ve sebze ulaşabilir.
Ürünler tüketiciye deforme ve bozulma olmadan ulaşır.
Tüketiciler mevsiminin dışında aldıkları ürünlere fahiş
fiyatlar ödemek zorunda kalmaz.
Soğuk hava depoları sayesinde her yer küresel yaşam alanına
dönüşür, böylelikle çok uzak bölgelerdeki ürünlere bile kolayca ulaşılabilir.
Haksız rekabet ortadan kalkar, çiftçiler ve ticaretle
uğraşan kişiler hakkıyla para kazanır.
Ülke ekonomisi her dönem canlı olur.
Yıl içerisinde fazla hasat edilen ürünler çürümek yerine bir
sonraki sene için muhafaza edilebilir.
Kimyasal maddeler ihtiyaç duyduğu ısıda tutulur ve her zaman
kullanıma hazır bulunur.
Soğuk hava depoları uzun süre muhafaza edilmesi gereken
bütün ürünler için kullanılır. En çok gıda endüstrisinde karşımıza çıkmaktadır.
Soğuk hava depolarının kullanıldığı diğer alanlar şöyledir;
·
Hayvansal ve et üretimi yapan işletmeler,
·
Tarımsal üretim yapan çiftçi ve işletmeler,
·
Su ve su ürünleri,
·
Unlu mamüller,
·
Eczane ve medikal ürünler,
·
Tıbbi ve hastane malzemeleri için de soğuk hava
depoları kullanılmaktadır.
Tokat şehri konum olarak ticaretin ve üretimin çok yoğun
olduğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunmaktadır. Birçok üretim iline yakınlığından
dolayı her dönem soğuk hava deposuna ihtiyaç duyulan bir ildir. Bizler Tokat ve
çevre illerine soğuk hava tesislerimizle hizmet vermekteyiz.
Tokat’tan Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerine üzüm, mısır,
şekerpancarı, buğday, baklagiller, soğan gibi ürünler gönderilmektedir. Fakat
hasattan sonra sevkiyat dönemine kadar saklanması ve korunması gereken bu
ürünler Tokat soğutma depoları ile istediğiniz süre boyunca muhafaza
edilmektedir. Ürenlerin soğutma yapılmadan muhafaza edilmesi, çabuk
bozulmasına, biyolojik olarak değişmesine ve en önemlisi ise emeklerin boşa
gitmesine neden olmaktadır. Bu nedenle ürünlerinizi hasattan hemen sonra
sağlıklı depolarımızda saklayabilir, tüketime ve ticarete hazır hale
getirebilirsiniz.