WhatsApp
TR   |   EN
  Whatsapp Destek
  +90 212 234 39 86
BLOG
Diğer Blog Yazıları
Soğuk Hava Deposu Trabzon

Soğuk depolama, pek çok iş alanı için oldukça fazla ihtiyaç duyulan bir yöntemdir. Soğuk depolama, insanlığın ilk yıllarından bu yana kullanılan bir saklama yöntemidir. İnsanlar her dönemde gıdasını ve ürünün uzun süre saklayabilmek için farklı yollar aramıştır. Tüketim gıdalarının uzun süre bozulmadan saklanması ve birçok insana ulaştırılması küresel dünyanın en büyük ihtiyaçlarından biridir. Soğuk Hava Depoları çoğunlukla endüstriyel işletmeciler tarafından kullanılan ve Türkiye başta olmak üzere dünyanın pek çok yerine ürün gönderen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Trabzon soğuk hava deposu ile ürünlerinizi uzun süre saklayıp ve muhafaza edebilirsiniz.

Soğuk Hava Deposu Nedir?

Gıda başta olmak üzere birçok endüstriyel alanda üretilen ürünler zaman içerisinde bulundukları ortam koşullarına göre değişim gösterirler. Gıda ürünleri toplandıktan sonra zamanla çürümeye ve vitamin değerlerini kaybetmeye başlar.  Soğuk hava depoları, toplanan ürünlerin uzun süre sağlıklı ve taze kalmasını sağlar. Bu depolar, içerisinde yalıtım ve iklimlendirme sistemleri bulunmaktadır. Böylece ürünler tüketiciye taze şekilde ulaştırılmış olur.

Soğuk hava depolarında meyve, et ve et ürünleri, sebze, balık, süt ürünleri, eczane malzemeleri, hastane malzemeleri uzun süre saklanabilir. Saklanacak ürünlere göre deponun soğukluk ve nem dengeleri değişkenlik gösterir.

 

Soğuk Hava Depolarının Özellikleri Nelerdir?

Trabzon soğuk hava deposu, depo içerisinde hava koşullarının sürekli takip edildiği, dışarısıyla herhangi bir hava etkileşimi bulunmayan izole edilmiş odalardır. Kullanılan yalıtımlı malzemeler sayesinde odalar, dışarıdaki iklim şartlarından etkilenmez. Trabzon soğuk hava deposunda saklanacak ürünler değişkenlik göstermekle birlikte 15 derece ve –40 derece arasında soğutma sağlar. Soğuk hava depoları soğukluk derecesine göre sınıflara ayrılır;

Serin Depolama Derecesi: 8 – 15 Derece

Soğuk Depolama Derecesi: 2 – 8 Derece

Buzdolabı Depolama Derecesi: -4 ila 2 Derece

Donuk Depolama Derecesi: 0 ila –25 Derece

Şoklama Derecesi: -25 ila –40 DerecTrabzon Bölgesinde Soğuk Hava Deposunun Avantajları

Soğuk hava depoları sadece ürünleri saklamakla kalmaz aynı zamanda kullanan kişi ve firmaya da pek çok yarar sağlar. Trabzon soğuk hava deposunun sağladığı avantajlar şöyledir;

Ürünler çok olduğu mevsimlerde düşük ücretten, az olduğu dönemlerde ise fazla ücretten satılmasını önler. Böylece halk her zaman ucuz ve taze ürüne kolaylıkla ulaşır.

Besinlerdeki çürüme, bozulma ve değer düşüşlerini minimuma indirir.

 

Soğuk Hava Depolarının Kullanım Nedenleri

Soğuk hava depoları yerel ve küresel olarak pek çok nedenden dolayı tercih edilmektedir. Soğuk hava depolarının kullanım nedenleri şöyledir;

- Ülke genelinde yapılan tarımsal üretimin mevsimlere bağlı oluşu,

- Birçok ürünün bir yıl boyunca tüketici tarafından sürekli talep görmesi,

- Fazladan mal edilen ürünlerin bir sonraki seneye saklanmak istenmesi,

- Normal ortam koşullarında saklanamayan ürünlerin bulunması,

- Ürünlerin beklenenden fazla miktarda hasat edilmesi,

- Hassas ve mutlaka soğuk ortama ihtiyaç duyan ürünlerin olması.

 

Soğuk Hava Depolarının Özellikleri

Soğuk hava depolarının sağlıklı ve güvenli kullanımı için bazı özelliklere sahip olması gerekir. Soğuk hava deposu olarak kullanılacak odanın zemininde kaymayı engelleyen ve sağlam paneller bulunmalıdır. Soğuk hava deposunun içerisindeki duvar, zemin ve tavan kısımlarında özel üretilen paneller kullanılmalıdır. Kullanılan panellerin iç ve dış yüzeyleri kesinlikle hijyenik ve temiz olmalıdır. Bu şekilde ve bunun gibi özellikler taşıyan soğuk hava depoları daha kullanışlı hale gelecektir.

1- Odaların içerisinde mutlaka poliüretan dolgulu sandviç paneller kullanılmalıdır.

2- Oda zeminlerinde Plywood kaplamalı panel kullanılmalıdır.

3- Paneller gerektiğinde demonte edilebilmelidir.

4- Odanın içerisinden kullanılan aydınlatma ürünleri mutlaka ısıya dayanıklı ürünler olmalıdır.

5- Soğuk hava deposunun kapısı kaliteli olmalı, kapı kenarlarında ise silikonlu lastikler kullanılmalıdır.

6- Soğuk oda depolarında kullanılan malzemeler, CE belgeli olmalıdır.

İçerisinde tüketim ve kullanım ürünü muhafaza edildiği için malzemeler asla insan sağlığına zarar veren malzemelerden oluşmamalıdır.

Depolar düzenli aralıklarla temizlenmeli, her zaman hijyen bakımından temiz olmalıdır.

Neden Trabzon bölgesi Soğuk Hava Deposu

Trabzon’da yetişen bütün ürünleri kendi emeğimiz gibi saklıyor ve muhafaza ediyoruz. Trabzon bölgesinden Türkiye dünyaya gönderilen birçok ürünü kalitesi ve besin değeri düşmeden korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Şehrimizin en önemli ürünlerinden olan fındık, çay, mısır, fasulye ve patates gibi ürünleri uygun görülen ısılarda şokluyor, yıl boyunca tüketime hazır hale getiriyoruz. Tarım şehri olan Trabzon için her geçen gün daha çok özveriyle çalışıyor, ülkemizin gelişmesi için herkesin bir desteği olacağına inanıyoruz.

 

Trabzon Bölgesinde En Çok Kullanılan Soğuk Hava Depoları

Her soğuk hava deposu kullanım amacına göre ve içerisinde saklanacak ürüne göre değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenliğin en önemli nedeni ise o bölgede üretilen ve yetiştirilen ürünlerdir. Trabzon’da en çok kullanılan soğuk hava depoları şöyledir;

1 - Et, balık ve tavuk ürünleri saklama depoları,

2 - Sebze ve meyve saklama depoları,

3 - Fırın ve pastane ürünleri saklama depoları,

4 - Peynir ve süt ürünleri için saklama depoları,

5 - Kimyasal ürünler için saklama depoları,

6 - Mantarlar için saklama depoları,

7 - Et işletmeleri tesisleri için saklama odaları.