WhatsApp
TR   |   EN
  Whatsapp Destek
  +90 212 234 39 86
BLOG
Diğer Blog Yazıları
Klima Santrali Nedir?

Klima santrali nedir, sorusu pek çok kişi tarafından sorulan bir sorudur. Bulunduğu ortama girecek olan havanın, farklı filtrelendirme ve hazırlama işlemlerini yapabilen aletlere verilen isim klima santrali olmuştur. Başka bir tanım yapacak olursak atmosferden alınan taze havanın farklı şartlandırmalardan sonra bulunduğu alana gönderilmesini sağlayan cihazlardır.

Klima santrali çalışma prensibi içinde bulunduğu bölgeye temiz hava vermesi, sıcaklık ve nem oranın ayarlanması, havada bulunan toz ve parçacıklardan arındırılması söz konusudur.  Yani aslında hava temizleyici formatını taşımaktadır. içine çektiği havayı tamamen temizleyip, gerekli değerlerin oluşturulması ve olması gereken fonksiyon biçimine gelince ortama aktarılmasını sağlamaktadır.

Klima santralleri kapalı ortamda bulunan havanın nemini ve sıcaklığını istenilen şartlarda sabit tutabilmektedir. Buna bağlı olarak kişiler istedikleri konforu elde edebilir. Bununla birlikte bir diğer olumlu özelliği dış ortamdan aldığı taze havadaki katı partikülleri, gazları ya da mikroorganizmaları tutarak kullanıldığı ortamda devamlı bir şekilde hava temizlemektedir.

Klima Santrali Çeşitleri Nelerdir?

Klima santrali çeşitleri bilinmekte olan 4 termodinamik hava şartlandırma fonksiyonu ile çalışmaktadır. Bunlar;

1 - Isıtma

2 - Soğutma

3 - Nem alma 

4 - Nemlendirme

Şeklindedir.  Klima santralleri kullanım alanlarına ya da amaçlarına göre farklılık göstermektedir.

Karışım Havalı Klima Santrali

Karışım havalı klima santrali olan klima santrali, egzoz havasında bulunan hava ile istenilen oranda taze hava karışımı yapabilir. Egzoz havası dış ortamda bulunan hava ile hemen hemen aynı oksijen miktarına sahip ise egzoz havası taze hava ile karıştırılıp taze hava damperi kısılabilir. Fakat bu sistem hastaneler için ya da ilaç fabrikaları için kullanılmamalıdır. Yine mutfaklar ve egzoz havasının kirli olabileceği yerlerde de kullanım olmamalıdır.

Isı Geri Kazanımlı Klima Santrali

Isı  geri kazanımlı klima santrali olan klima santrali havanın egzoz havası ile karıştırılması sonucunda ısı geri kazanım hücresinde enerjileri birbirlerine aktarma işlemi yapmaktadır. Havayı bu sayede düzenleyebilen klima santralidir. % 70 ‘e varan verimli enerji kazanımı yaptığı tespit edilmiştir.

Taze Havalı Santral Sistemi

Taze havalı santral sistemi olan klima santrali atmosfer üzerinden edindiği havayı bulunduğu bölgeye aktaran klima santralidir. Egzoz işlemi ise hücreli aspiratörler yardımı ile sağlanmaktadır.

Hijyenik Klima Santrali

Hijyenik klima santrali olan klima santrali ortamların havalandırılmasında kullanılan klima santrali çeşididir. Klima santrali çeşitleri içinde en fazla dikkat edilmesi gereken sistem bunda bulunmaktadır. Hijyenik klima santrallerinde parçacık ve mikroorganizmalar sistem içine kesinlikle girmemelidir. Ayrıca klima santrali içinde mikroorganizma oluşmamasına dikkat edilmelidir. Hijyenik klima santrali kullanımı için nem oranı düşük olmalıdır ve su birikmemelidir. Kullanılan malzemelerin mikroorganizma üretmeyeceğinden emin olunması gerekmektedir. Temizliğine ve bakımına dikkat edilmelidir. Kullanım alanlarında kapalı havuzlar ve SPA gibi hijyenin önemli olduğu alanlar vardır. Bunlara ek olarak;

- Ameliyathaneler

- İlaç üretim tesisleri

- Laboratuarlar

- Müzeler

- Gıda üretim tesisleri

En fazla kullanıldığı alanlar içindedir.

Konfor Amaçlı Klima Santralleri

Konfor amaçlı klima santralleri olan klima santrali yaşam alanında bulunan taze hava ihtiyaçlarına göre geliştirilmiştir. Konfor şartlandırma santralleri kullanım alanlarında havuz nem alma santralleri ve sığınak havalandırma santralleri de bulunmaktadır.

Endüstriyel Amaçlı Klima Santralleri

Endüstriyel amaçlı klima santralleri olan klima santralleri imalat saniyede üretilen ürünlerin uygun hava koşullarını oluşturmada işe yaramaktadır. Mekanda ki havayı devamı tazeler ve ihtiyaç kapasitesine göre bunu ayarlamaktadır. Kullanım alanları;

1- Kağıt üretim ve kullanım tesisleri

2- Tekstil üretim tesisleri

3- Seramik üretim tesisleri

4- Petrokimya tesisleri

5- Chiller soğutma projeleri

Klima Santrali Nasıl Çalışır?

Klima santrali nasıl çalışır, çalışma prensipleri her sistem için farklı olmaktadır.  Genel olarak pek çok sistemde;

1- Damper motoru

2- Filtre

3- Isıtma ya da soğutma sepantini

4- Vantilatör

5- Aspiratör

Bulunmaktadır. Bunlar haricinde kalan parçalar sistemin türüne göre değişkenlik gösterir.

Aspiratör dışarıdan alınacak olan havada görevlidir. Vantilatör ise içerideki atılacak olan havanın atılmasını sağlamaktadır.  Klima santralinin çalışması için ise taze havanın damperler yardımıyla içeri verilmesi gerekmektedir. Klima santrali çalışma prensibi çeşidine göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak taze hava çeşitli bölümlerden geçer ve istenilen hava ortama verilir.

Klima Santrali Bölümleri Nelerdir?

Klima santrali bölümleri klima santralinin çeşidine göre değişiklik gösterir. Teknik ve fiziksel özellikleri bilinmelidir. Her bir ayrı önem taşımaktadır.

Karım odası olarak isimlendirilen bölüm farklı değerlerde bulunan havaların karışmasını ve istenilen havaya dönüşmesini sağlamaktadır. Enerji tasarrufu oluşturmaktadır. Çok amaçlı kullanım alanı bulunan parçadır.

Toz filtresi havanın temizlenmesi  için kullanılmaktadır. Hepa filtre, torba filtre ve panel fitle olmak üzere üç tane çeşidi vardır.

Ön ısıtıcı ve soğutucu bölümleri vardır. Bu bölüm kış ve yaz aylarında büyük önem kazanır. Kullanılan su ve nem ayarında rolü bulunmaktadır.

Nemlendirici bölümü nemin ayar dengesinden sorumlu olan bölümdür.  İhtiyaç durumunda püskürtmeli, sulu ya da buharlı nemlendirme seçeneklerini kullanır.

Damla tutucu bölümü nemlendiriciden kaçan suların çıkış havası ile karışımını engelleyen alandır.

Son ısıtıcı bölümü ise özgül nemin mevsim fark etmeksizin stabil kalmasını sağlamaktadır.

Fan bölümü yani vantilatör ya da aspiratör havayı emme işlemini yapmaktadır.  Salyangoz, eksenel, dik akımlı olmak üzere üç tane çeşidi vardır.