Kars soğuk hava
deposu hayvansal ürünler ile tarımsal ürünlerin en uygun sıcaklık koşulları
altında depolama ömrünü uzatmak için yalıtım sağlamaktadır. Depolarda uygun
koşullar, ürüne göre sıcaklık ayarı ve yine ürüne göre bağıl nem ayarlanması
gerekmektedir. Bu sayede ürünler depoya koyulduktan sonra hala besin değerlerini koruyabilecektir. Ürün
incelemesi yapılmalı ve ürünlere göre soğuk
hava deposu kullanılmalıdır. Pek çok ürünü muhafaza edebilen soğuk hava
depoları oldukça önemli bir üründür. Her zaman istediğiniz ürünü uygun
koşullarda saklayabilir ve yine istediğiniz zaman bu ürünü depodan alıp
kullanabilirsiniz.
Kars soğuk hava depo
özellikleri oldukça fazladır. Pek çok ürünü depolama ihtiyacı duyarız. Bu
depolama ihtiyacını karşılayan ürün ise soğuk hava depolarıdır. Gıdaları
saklama sebebi en başta iklimdir. Ürünlerin belirli bir yetişme dönemi
vardır.Bu dönemde alınan ürünler daha sağlıklı, daha uygun gıdalar olacaktır.
Kişilerde zamanında gıdalara sahip olmayı ve bu gıdaları depolamayı
istemektedirler. Ayrıca bunun dışında yine bazı ürünlerin her zaman soğuk bir
alanda bekletilmesi gerekmektedir. Mesela et ya da tavuk dışarıda durduğu
sürece zarar görecek bundan etkilenip bozulacaktır. Tam bu noktada soğuk hava depo kullanımı devreye
girmektedir. Her ürüne göre üretilen depolar ile en sağlıklı depolama işlemini
gerçekleştirebilirsiniz. Depoların sıcaklıkları ürünlerin özelliklerine göre
ayarlanmaktadır. Ürün muhafaza edebilmek için en iyi yöntem soğuk hava deposu
kullanımıdır.
Kars soğuk hava
deposu saklama yöntemleri 4 çeşittir. Bu yöntemleri inceleyecek olursak;
·
Soğuk
saklama yöntemi: Muhafaza edilecek olan ürünün donma noktasından daha da
fazla soğutma işlemi yapan yöntemdir.
·
Derin
dondurma yöntemi: Sağlıklı bir saklamaya göre ürünü daha uzun süre depoda
bırakabilme yöntemidir.
·
Dondurarak
kurutma yöntemi: Bu yöntemde depolanmak istenen ürün önce dondurulur. Daha
sonra havasız bir odaya geçişi sağlanır. Oda içerisinde ürünlerden ortama geçecek
su buharı çeşitli yöntemler ile emilme işlemi yapacaktır. Muhafaza edilmek
istenen ürünlerde bu sayede kurutulacaktır.
·
Ön
soğutma yöntemi: Muhafaza edilecek olan ürün uzun süreliğine dondurucuya
konulmadan sıcaklık değerinin kısa bir süreliğine düşürülmesi, bir süre bu
şekilde bekledikten sonra derin dondurma işleminin yapılmasıdır.