WhatsApp
TR   |   EN
  Whatsapp Destek
  +90 212 234 39 86
BLOG
Diğer Blog Yazıları
Soğutucu Fan Nedir ? Kullanım alanları nelerdir ?

Soğutucu fan, genel olarak soğutucu cihazların içinde olan ve soğuk havanın yayılmasını sağlamaktadır. Buzdolabı ve soğuk hava depoları ele alındığı zaman bu fanın soğutucu özelliği her tarafta homojen bir şekilde dağılmaktadır.

Soğuk hava deposunun bir kısmının iyi soğuması ve bir kısmının da daha az soğuması demek, Soğutucu fanın iyi bir şekilde üflemediği anlamına gelir. Yani Soğutucu fan, iyi bir şekilde üflemezse ya da az üflerse bu durum fan motorunun arızalı olduğu anlamına gelir. Bunun yanı sıra, iyi üflemeyen soğutucu fanın düşük volt soğutucu olan fanın kullanılması demektir.

Soğutucu Fan Kullanım Alanları

Soğutucu fan kullanım alanlarına baktığımızda aşağıdaki yerlerde kullanıldığı görülmektedir;

·         Buzdolabı

·         Soğuk hava deposu

·         Sütlük dolapları

·         Pastane dolapları

·         Şarküteri dolapları

Vb. alanlarda kullanılmaktadır. Soğuk fanların soğuk havayı var olan alana yayma işlemlerinin dışında kullanıldıkları başka bir alan daha vardır. O da sıcak havayı dağıtmak için kullanılmasıdır.

Soğutucu fanlar, yalnızca soğutucu cihazların içinde değil, aynı zamanda farklı alanlarda da kullanılabilmektedir. Örnek olarak bilgisayarın içinde olan Soğuk fan da aynı işlevi görür ve bilgisayarın işlemcisi bu yolla soğutulur. Bunun yanı sıra bilgisayarda çok fazla çalışan ekran kartı vb. çok fazla çalışan ve ısınan parçalar da soğutucu fanların yardımıyla soğumaktadır.

Endüstriyel Tip Soğutucu Fan ve Cihazlar

Soğutma kapasitesi belirli Kw aralığında olan Soğutucu fan ve cihazların kullanım alanları; soğuk odalarda ve endüstriyel olan soğutma uygulamalarında kullanılmaktadır. Bunlar azami bir verimde çalışarak güvenilir olarak kullanımı kolaylaştırılmış ve buna göre tasarlanmıştır. Özellikle de periyodik bakım ve servis süreci boyunca sistemdeki çalışılabilirlik, kompresörlerin bağımsız bölmeye montajıyla sağlanır.

Özellikle Soğutucu fan üzerinde yapılan çalışmalarda ses düzeyinin en az seviyeye indirgenmesi amaçlanmaktadır. Elektronik soğutucu fanlar, modellerine göre değişkenlik göstermekle beraber;

·         Belirli bir metre mesafesinde olmalı

·         Uluslararası standardizasyon (ISO) kuruluşuna göre belirli bir seviyede ses düzeyi olmalı

·         Soğutma grubunun kabin içerisinde izolasyonun ilave edilmesi

·         Elektronik fan devir kontrolü ele alınması göz önünde bulundurulur.

Elektronik fan devir kontrolü sayesinde opsiyonellik sağlanmakta ve belirli avantajlar sunmaktadır.

Soğutucu Fanların Avantajları

Soğutucu fan ve cihazlar, belirli avantajlardadır. Harici ortamların hava şartlarına bakıldığında korozif etkiler dikkate alınarak bakım kolaylığı ve montaj kolaylığı ele alınmalıdır. Avantajları;

·         Homojen olarak ürünlerin soğutulması

·         Yüksek verimlilik elde etmek

·         Standartlara uygun olması

·         Periyodik bakımının oldukça kolay olması

·         Kaliteli ve güvenilir olması

·         Kolay kurulum / kolay montaj